Carryhealthy.com
Pharmshop.biz
Pharmausabuyonline.com
Ivantagehealth.net
ushealthworks.net
orderpharmaonline.com
implantologiadentalepisa.com
Pharmapillsdiscount.com
Lifestore24x7.com
Pharmashopbiz.com
buy generic levitra online
viagra buy online ireland
prednisone online paypal
viagra cialis order online
levitra with dapoxetine online
female viagra tablets online shopping in india
non prescription prednisone online
generic cialis viagra levitra online
levitra with dapoxetine online
female viagra tablets online shopping in india
non prescription prednisone online
generic cialis viagra levitra online

Тркалезна маса Рамноправна родова застапеност во донесувањето одлуки

This post is also available in: English

12049103_803641143080073_4593435113947702443_n 

Рамноправна родова застапеност во донесување на одлуки
Хотел Арка- 30/09/2015 

Еден од принципите договорени на тродневниот семинар одржан во јули 10-12 2015 во Струга  со претставничките на политичките партии и претседателките на женските секции во партиите каде се говореше за премостување на политичката криза беше Негување на придобивката од квотите и нивно унапредување-внатрепартиско и институционално за која цел се организаираше и  тркалезната маса “Рамноправна родова застапеност во донесување на одлуки”.

Воведно обраќање имаа Даниела Димитриевска, извршна директорка на Македонското женско лоби

Луиза Винтон, координатор на ООН и постојан претставник на УНДП во Скопје истакна дека е
е охрабрувачки да се види дека постои консензус меѓу партиите, и покрај актуелната поларизација, која постои во моментот. Постоење на консензус на политичките партии во оваа ситуација е важно за постигнување на заедничките приоритети на политичките партии.  50-50 треба да биде нашата цел, но и 40% е одлична бројка и ја имате поддршката од нашите тела и институции.

10:30   Сесија 1: Каде сме: Правни механизми за родова еднаквост
Силвана Бонева, пратеничка  во Собранието на РМ

”Да се слушне гласот на жените и да бараат праведно општество кое припаѓа на сите подеднакво: и на мажите и на жените. Жените во политиката треба да си подадат рака, ако сакаме да успееме во нашите намери”.
Цветанка Иванова, поранешна пратеничка  на Собранието на РМ- Мислам дека оваа цел не е поставена од денес, не само во домашното законодавство, туку и во меѓународното. Oва прашање е веќе ставено во агенда и жените треба да вршат поголем притисок во своите партии.

Лилјана Поповска,  пратеничка  во Собранието на РМ:  Причини за повеќе жени во политика:
1. Правда
2. Повеќе идеи
3. Исполнување на целиот потенцијал во општеството.”
10:50   Сесија 2: Каде сме сега: влијанието на правните механизми во унапредување на родовата еднаквост
Елена Грозданова, Министерството за труд и социјална политика, државен советник за еднакви можности помеѓу жените и мажите , истакна дека воспоставените механизми за родова еднаквост фунцкионираат. Секој од нив на различен начин, но тие  функционираат. Секторот за еднакви можности се приклучува барем во оној дел каде што има надлежност во рамките на Министерството.

11:00  Сесија 3: Каде одиме?- Препораки за зајакнување на родовата застапеност во процесите на одлучување

Претставниците од сите политичките партии дадоа свое видовање за сегашната позиција и за идните напори и заложби кои треба да се направат со цел рамноправна застапеност на обата пола во процесите на одлучувањето.

Претставничката на ДУИ истакна дека Квотата од 30% ни помогна да дојдеме овде, но и со себе носиме одговорност да ја оправдаме оваа бројка.

 

arka 1arka 9arka 19arka 25arka 28